“Wij houden vast aan de gestelde klimaatdoelen”

– Peter Blom, voorzitter Commissie Financiële Sector Klimaatcommitment.

Peter Blom is met ingang van 1 oktober 2024 actief als voorzitter van de Commissie Financiële Sector Klimaatcommitment (CFSK). “Wij hebben de kans om met elkaar heel veel impact te maken.”

Het nieuwe boegbeeld van het Nederlandse klimaatcommitment noemt het ‘boeiend’ en eervol om iets voor de financiële sector te kunnen doen. Waar heeft hij tot dusverre vooral energie in gestoken? Blom: “Met name in de vraag hoe we de rapportage over de energietransitie en emissies eenvoudiger krijgen en hoe we afstemmen met Europese regelgeving. We laten bijvoorbeeld een onderzoek opzetten hoe we dubbele rapportages kunnen elimineren en het eenvoudiger kunnen maken. En hoewel dat niet het meest inspirerende onderdeel is, is het meten en rapporteren wel een belangrijke bouwsteen voor het Klimaatcommitment”, aldus Blom.

Uitvoering in reële economie

Niet voor niets is meten en rapporteren een van de drie hoofdthema’s voor de CFSK, naast financiering van de energietransitie en het opstellen van actieplannen door individuele instellingen. “We willen een verdere concretisering van de actieplannen”, zegt Blom. “Ze bevatten goede intenties en ambities, die moeten reëel en haalbaar zijn. Er wordt resultaat behaald in de vergelijkbaarheid van data over de sectoren heen; het moet echt concreter. Een ander belangrijk speerpunt is hoe we in de energietransitie als sectoren meer met elkaar kunnen samenwerken.”

Blom toont zich verheugd in dat verband te kunnen verwijzen naar de aangegane samenwerking met Invest-NL, de nationale financierings- en ontwikkelingsinstelling voor duurzaamheid en innovatie. “Zij kunnen partijen bij elkaar brengen in clusters en zo zorgen voor een impuls om grootschalige voorbeeldprojecten te realiseren. In principe zijn daarvoor voldoende financiële middelen in de markt beschikbaar. Het is dus niet zozeer een geldkwestie, maar vooral de vraag hoe we een aantal grote projecten in de (nieuwe) industrie of energievoorziening kunnen opzetten. Ik maak wel een kanttekening: Als financiële sector kunnen we zelf wel heel veel willen, het uiteindelijk realiseren zal altijd plaatsvinden door bedrijven in de reële economie.”

Intrinsieke motivatie sector

Volgens Blom is het behalen van de Nederlandse klimaatdoelen (55% CO2-reductie in 2030 en klimaatneutraliteit in 2050) ‘best een uitdaging’. “De financiële sector kan daar zelf beperkt invloed op uitoefenen. Het hangt sterk samen met overheidsbeleid en de mate waarin bedrijven initiatieven nemen. De financiële sector moet daarbij geen remmende factor maar juist het smeermiddel zijn, de partij die dat mogelijk maakt. Wij nemen onze verantwoordelijkheid en houden vast aan de gestelde klimaatdoelen.”

Aan de intrinsieke motivatie van de financiële sector zal het niet liggen, wil Blom maar gezegd hebben. Voor de overheid ziet hij nog wel een aandachtspunt. “Soms hebben we te maken met zo’n overdaad aan regelgeving dat daar een demotiverende werking van uitgaat. Regelgeving is trouwens op zich niet het probleem, het is vooral complexe regelgeving in combinatie met  inconsistentie in overheidsbeleid die de uitdaging vormt.”

Blom constateert dat het klimaat het tij mee heeft ook al is er meer tegenwind.  “Het is heel positief dat klimaat ook steeds minder een ideologisch vraagstuk is, maar vooral een economische realiteit met risico’s en kansen. Bovendien is er een brede onderstroom in Nederland die verder wil op de weg die we met het klimaat zijn ingeslagen.” Blom verwacht dan ook de strategische speerpunten van de financiële sector te gaan verwezenlijken. “Wij hebben de kans om met elkaar heel veel impact te maken.”

Copyright © 2025 Klimaatcommitment